Nieuw hoofdstuk Voedingsmiddelenmicrobiologie

In Nederland worden elk jaar 680.000 mensen ziek door het eten van besmet voedsel.  Om consumenten te voorzien van veilig en hygiënisch bereid voedsel wordt de microbiologische kwaliteitscontrole  van voedingsmiddelen steeds belangrijker. Daarom is in de nieuwe editie van Basisvaardigheden Microbiologie het hoofdstuk Voedingsmiddelenmicrobiologie uitgebreid. Naast het mesofiel aeroob kiemgetal hebben experimenten over Enterobacteriaceae, Salmonella en coagulasepositieve staphylococcen een plaats gekregen in het nieuwe hoofdstuk. Het voedselveiligheidssysteem HACCP is opgenomen in het microbiologisch onderzoek naar kant-en-klaar maaltijden. Ook nieuw is het hygiëneonderzoek met RODAC-plaatjes en swabs.
De nieuwe experimenten in hoofdstuk 10 Voedingsmiddelenmicrobiologie zijn gebaseerd op methoden uit de vijfde editie van Microbiologie van Voedingsmiddelen. In dit  unieke naslagwerk  uit 2015 zijn alle relevante microbiologische methoden en normen zoals ISO, CEN en NEN, gebundeld.

De nieuwe, zesde editie van Basisvaardigheden Microbiologie verschijnt in het voorjaar van 2018.

Nieuwe hoofdstuk 10.