Eerste drukproef 6e editie

De eerste drukproef van de nieuwe editie van Basisvaardigheden Microbiologie is gereed. Na nog wat redactiewerk zal eind maart de 6e editie  worden gedrukt, zodat de werkboeken op tijd beschikbaar zijn voor het komende schooljaar.

In deze zesde editie zijn de voorschriften nog meer geïllustreerd met foto’s. In hoofdstuk 6 Identificatie van micro-organismen is de Kligler-ijzeragartest vervangen door de Triple Sugar Iron (TSI) agartest. De lysine decarboxylatietest is extra aan dit hoofdstuk toegevoegd.
Het hoofdstuk Voedingsmiddelenmicrobiologie is herzien en verder uitgebreid. Naast de melkzuur en alcoholfermentatie is het microbiologisch onderzoek aan voedingsmiddelen uitgebreid. Het mesofiel aeroob kiemgetal wordt bepaald in gehakt, shoarma en döner kebab (experiment 46).
HACCP komt aan de orde in experiment 47 Enterobacteriaceae in kant-en-klaar maaltijden. Het salmonella onderzoek is gehandhaafd in experiment 48 Grensreactie op Salmonella in kipproducten. Nieuw is het experiment 49 waarin onderzoek wordt gedaan naar coagulase-positieve staphylococcen
in garnalen. In experiment 50 wordt hygiëneonderzoek gedaan met RODAC-plaatjes en swabs.

Klik hier voor de complete inhoudsopgave van Basisvaardigheden microbiologie.

Het werkboek heeft een vernieuwde lay-out gekregen met meer kleur en meer verhelderende illustraties. Bekijk hieronder alvast een paar voorbeelden uit het nieuwe hoofdstuk Voedingsmiddelenmicrobiologie.